Sayfalar

3 Eylül 2019 Salı

eril enerji & dişil enerji

geçen ay eril ve dişil enerji ile ilgili bir atölyeye katıldım, benim için çok besleyici ve keyifli bir gündü. bir süredir kafamı meşgul eden sorulara yanıt buldum. kendimle ilgili daha çok fikrim oldu. aslında en sağlıklı durumda bu enerjilerin homojen bir bütün halinde, dengede olması gerekiyor. aşırılıklar doğrudan hayatımıza etki ediyor.

örneğin; "harekete geçmek" eril enerjiyi açığa çıkarıyorken bunun fazlası yani aşırısı gerginliğe ve strese neden oluyor. sürekli aklınızdan birtakım işler, sorumluluklar mı geçiyor? bir şeyler kaçırmamak için durmaksızın koşuşturuyor musunuz? her şeyi aynı anda idare etmeye, başarmaya mı çalışıyorsunuz?

o zaman fazlasıyla eril enerji çalıştırıyorsunuz ve biraz ara vermeye, dinlenmeye, meditasyon yapmaya, yumuşamaya ihtiyacınız var.

veya örneğin; dinginlik, sakinlik, iç gözlem yaparak dişil enerjiyi açığa çıkarıyorken bunun fazlası size kendinizi depresyonda hissettirebilir. aşırıya kaçtıkça kurban psikolojisine girebilirsiniz. bu yüzden belki hayatınızda pek çok işi erteler, eylemden kaçmaya başlarsınız. (aaah ah...)

o zaman da dişil enerjiyi abartıp pasif hale geçtiniz demektir. güvenli bölgeden çıkmaya çalışın, bilinçli olarak risk alın. bir süre sonra zaten bu yeni alan da sizin güven bölgenize dahil olacak çünkü alışacaksınız. benim anadolu yakasına alıştığım gibi :p

başka ne iyi gelir? yürüyüş, düzenli olarak hareketli bir spor yapmak, ev işlerine hatta temizliğe girişmek... bomboş durmak yok yani, sakin/dingin fakat aktif olmak gerekiyor.

hangi tarafa aşırı yüklendiyseniz bunu fark edin ve çalışmaya başlayın. dengeye gelene kadar sürdürmeniz önemli. her an bu enerjiler arasında kayma olsa bile durum sonrasında merkeze geri gelmeyi hatırlamalıyız yoksa bir sonraki olay yine oradan ve o yönde devam eder.

mesela baskın eril enerji kullanan bir patronunuz olabilir ve bir olay karşısında onu kışkırtmamak için bir miktar geri durabilirsiniz. ancak siz bunun sınırını ayarlamazsanız onun daha fazla yüklenmesini sağlarsınız çünkü herkes müsait bulduğu alana yerleşir... ;) ilişkileriniz üzerinden de düşünün, anlayacaksınız.

2 yorum:

  1. dişil enerji daha iyi. baskıl eril enerji aman aman korkarııım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hihih evet, baskın eril olanlar gergin ve öfkeli tipler :))

      Sil